tisdag 23 november 2010

DECEMBERGIG!

4 December - THE RADIO DEPT. @ Strand
4 December - HARDCORE PÅ HUSET (This Gift Is A Curse, Morose, Via Fondo, No Omega, The Dumpster of Your Dreams, Grieved, Us Like Ourselves, Out Of Hope) @ Huset, Huddinge
8 December - BRUS @ Ukk, Uppsala
14 December - ROBYN @ Berns
15 December - JOHNOSSI @ Katalin, Uppsala
16 December - BEST COAST + sky larkin @ Debaser Slussen

#01 ELECTROCLASH - AS IT'S BEST

Lyssna!   

BLOOD DIAMONDS

Feral Envelope/Aries (2010)
The Pop Manifesto



Blood Diamonds spelar oförargligt rar electro med ett släng av melankoli. Det klipps & klistras med sången och den pendlar från att vara normalt mänsklig till att bli snabb (tänk Askungens möss på julafton) eller till att bli långt utdragen. Mycket reverb är mer regel än untantag. Låtarna Feral Envelope och Aries på singeln är stöpta i samma harmoniska form, och fungerar lika bra att somna till såväl som att dansa till på nattklubben.


     

fredag 24 september 2010

THE DALAÏ LAMA RAMA FA FA FA

http://www.myspace.com/thedalalama


Xavier, Egon, Mathieu och César, så heter dem. De fyra parisarna som stilsäkert blandar spejsade ljudeffekter, avgrunds-delay och shoegazekaos med 60tals psykadelia. Tillsammans utgör dem den osignerade kvartetten The Dalaï Lama Rama Fa Fa Fa. Klickar du dig vidare, in till bandets officiella myspacesida kommer du hitta You Make Me Crazy och fyra-minuters-hallucinationen Sun. Riktigt bra och genomarbetade låtar. Jag måste erkänna att jag är lite smått besatt i Sun. Dock lite snopet med bara två låtar, för jag vill ju höra meeeeer!!



onsdag 8 september 2010

RAGADY ANNE - FURRY

The Donnas i all ära men nog var de allra bäst som Ragady Anne. Året var 1995 och Brett, Allison, Maya och Torry var sisådär 16 år och lyssnade för mycket på band som Shonen Knife och L7. Denna pärla finns på Ragady Anne's första och sista 7" ep och är en av sex förtjusande spår.


MISS MIMI & THE MYSTICALS

http://www.myspace.com/missmimithemysticals 


Antingen älskar eller så avskyr man detta. Jag tillhör den förstnämnda kategorin eftersom jag finner detta sannerligen dråpligt. Miss Mimi & the Mysticals är en brokig skara estradörer där Miss Mimi står för sång och musik. Hon assisteras av sina trogna vapendragare som går under namnet The Mysticals. Där finner vi Danuta som bjuder på 'dancing and loving', Sladja står för 'dancing and howling' och sist men inte minst har vi Black Widow som tillför lite ' painting and killing'. Electrogruppen som låter som 'tinitus vitamines sex' har sitt ursprung i Möllevången, Malmö. Egentligen är det inte musiken i sig som är i fokus utan det är vad det sjungs om som är det viktiga. Lyssna bara på Black Hair Blue Jeans så förstår du.

söndag 5 september 2010

BERNAYS PROPAGANDA

My Personal Holiday (2010)
Moonlee Records




Postpunkdisco från Makedonien, influerad av en rad spännande saker såsom planeten jorden, anarkism, feminism, veganism, sxe, Skopje och Gang Of Four. Det kanske låter intressant? Det tyckte jag med, men skenet kan bedra. Tråkigt nog är My Personal Holiday lite utav en besvikelse. Att kaxiga Kristina Gorovska pratsjunger på makedonska och (dålig) engelska gör inte saker och ting bättre. Det gör istället att det hela låter tjatigt och lite barnsligt. Albumet är inte genomdåligt, tvärtemot! Det dyker upp en och annan morot som förser lyssnaren tillräckligt med energi för att orka lyssna vidare. VIP In Paradise, där Kristina får hjälp av gitarristen Vasko Atanasoski med sången är ett sådant exempel. En riktigt medryckande dänga som får upp mig direkt på dansgolvet. Men å andra sidan kan man ju inte leva på bara morötter. 


Bästa spår: VIP In Paradise och Koga e Dovono
   

tisdag 24 augusti 2010

OPHILIA MERCH

Ville bara tipsa om en ovanligt snygg bandtröja.
Finns till försäljning här 
http://myspace.com/ophiliaband 


SEA LION




Linn Österberg aka Sea Lion spelar drömsk atmosfärisk musik. På hennes egna myspacesida hittar man fyra magiska låtar. Allra finast är den vemodiga Wicked Horse. Med mycket reverb på en mycket speciell röst och med både aukustik och-elgitarr skapar hon något som är väldigt vackert. Jag har svårt att få saker gjorda medan jag lyssnar på musiken eftersom den är så pass känslomässig att jag oftast bara blir sittandes och lyssnar.
 
Detta är helt klart värt att kolla upp!

lördag 21 augusti 2010

BEST COAST

Crazy For You (2010)
Wichita




Jag är helt såld på Crazy For You, Best Coast första fullängdare bara efter några minuter.
Med sin skramliga 60tals-inspirerade surfpop och Bethany Cosentinos texter om att röka på, sakna sin pojkvän och om sin kärlek till den kaliforniska solen gör detta utan tvekan till det skönaste jag hört på länge. Det är precis sånhär musik som ger mig sjukt stor lust att starta band. Det är så enkelt men ändå så äckligt snyggt.
Skivans tolv låtar är korta, ingen låt varar längre än två minuter och visst påminner de alla väldigt mycket om varandra. Men vad gör väl det när det sägs att även Thurston Moore är ett fan?


Bästa spår: Boyfriend och Crazy For You
     

torsdag 19 augusti 2010

FRANTIC SUNDAY

Sunday School EP (2009)
Luger


EP:n inleds med ett soft gitarriff i baktakt och en hi-hat som räknar in. Det hela följs därefter upp av en ganska groovy walking-bass och sedan är karusellen igång. Introspåret Get Out Of The City är en lättsmält indie-dänga och låter som indierock sig bör. Inget nytt under solen alltså.
Resterande låtar fortsätter i princip samma stil. Det är okomplicerat, fartfyllt men tyvärr ganska tråkigt. Tankarna vandrar åt New Yorkbandet Elefant. Tredje spåret (An Ocean Within) låter först som en dålig kopia av Jets megahit Are You Gonns Be My Girl men man inser snabbt att det faktiskt inte är så, det är bara introt som är snarlikt.
Sångaren Tomas Karlsson har en ren och klar stämma som bitvis kan te sig gnällig. Texterna känns inte speciellt trovärdiga utan man får känslan av att de kommit till som hastigast då bandet redan stod i studion, redo att spela in och plötsligt insåg att, ajdå, det saknas visst en massa text här, skriv nått fort!
Man hör att Frantic Sunday vill att publiken ska ha det roligt under deras spelningar och musiken lämpar sig visserligen väldigt bra som livemusik. Men på skiva faller musiken bara väldigt, väldigt platt.


Bästa spår: Get Out Of The City
      

onsdag 18 augusti 2010

THE AVALANCHES - 'frontier psychiatrist'

Första gången jag såg denna video var sommaren 2002. Jag var då 12 år och tyckte att detta var det bästa jag någonsin skådat i musikvideoväg. Tyvärr var min engelska på den tiden tämligen skröplig och The Avalanches - Frontier Psychiatrist inte det lättaste att kraffsa ihop under de få sekunder som bandnamn och låttitel visades i den lilla rutan på musikvideokanalerna.
Åtta år har gått sedan jag för första gången såg denna förtjusade musikvideo och jag har undrat och jag har letat men inte funnit denna låt eller video någonstans. Jag gav nästan upp men häromdan gav jag sökandet en sista chans i hopp om hitta videon. Och bara efter några minuters letande snubblade jag över videon, jag trodde inte mina ögon. Fantastiskt!


Videon är ett slags hopkok av alla möjliga konstigheter där text och bild går hand i hand. Säger dom violin ser man en violin, säger dom coconut ser man en kokosnöt och säger dom bird så ser man, ja precis, en fågel. Du fattar. Den är gjord av Tom Kuntz & Mike Maguire och har vunnit runner-up priset på kortfilmsfestivalen i Soho, UK och är av Pitchfork rankad som nummer 19 av 00-talets 50 bästa musikvideor. Mina favoriter är spökkören och damen bakom trumsetet. Det var även de enda minnena jag hade av videon sedan jag såg den första gången. 
Jag antar att jag hade bra smak redan som 12åring.




SAD DAY FOR PUPPETS

Unknown Colors (2008)
Haha Fonogram




Unknown Colors är ett sådant album du med fördel kan slå på en ruskigt grå och trist dag. 
För det är omöjligt att bli annat än uppåt av deras shoegaze-influerade popmusik. Skivan i sin helhet är sorglös och lättlyssnad och den varma feelgood-känslan går som en röd tråd genom hela albumet. 
Ett riktigt fint debutalbum av Blackebergsbandet Sad Day For Puppets som varit förband åt bl.a The Raveonettes, Editors och MGMT.


Bästa spår: Marble Gods
     

måndag 9 augusti 2010

AGENT SIDE GRINDER - DIE TO LIVE

En skön blandning av analoga synthar, de klassiska post-punktrummorna och Kristoffer Grips släpande arga röst. Bakom låten finner vi Brommapojkarna i det obskyra industrialsynth-bandet Agent Side Grinder. Die To Live är utan tvekan en låt som tåls att höras igen, och igen, och igen och igen...

MAKTHAVERSKAN

Makthaverskan (2009)
Luxury



Makthaverskan är en kvartett med rötter i Göteborg. Bandet bildades 2008 och redan förra året gav de ut sin debutskiva. Första låten på det självbetitlade albumet heter Vi Var Människor Från Början är också den bästa. Sångerskan Maja Milners plågade klagosång är helt, helt rätt och går rakt in i hjärtat. De spretiga gitarrerna och de tunga basgångarna för osökt tankarna till ett tidigt Joy Division. Bandmedlemmarna har nämnt Broder Daniel som en stor influens och visst, det är näst intill omöjligt att undgå.
Trots att det på sina håll är otajt, trots att musiken ibland känns lite väl förutsägbar och trots att textrader upprepas in i det oändliga  så är det en väldigt stark debut. Jag känner att jag bara vill höra mer av deras skräniga, dansanta dödspop.


Bästa spår: Vi Var Människor Från Början och It's You And It's I